Elektricitet är fantastiskt

Elektricitet är egentligen en ganska ny grej men vi är så vana vid att alltid ha ström att vi inte ens tänker på det - förrän vi får strömavbrott och skäller på elbolagen som inte fixar det inom en kvart.

När vi fick el till Sverige så var det bara för att få in ljus i våra hus och det tog flera år innan det började dyka upp elektriska apparater som hjälpte oss i vår vardag. Man litade inte riktigt på att en elspis skulle kunna laga mat, eller att ett elektrisk strykjärn verkligen skulle ge lika slätt resultat som strykjärnet man ställde på spisen. 

Men, vi vande oss sakta men säkert och idag så är många av oss lika skeptiska till dåtidens metoder som de var mot det nya när det kom. 

10 saker i mitt hem som  behöver el

Jag utmanade mig själv lite och bestämde mig för att rabbla upp så många saker som jag kunde komma på som drivs av elektricitet i mitt hem på 30 sekunder. Jag kom på 10 saker snabbt medan Anders Bergcrantz strömmade ur högtalarna:

  1. Stereon
  2. Spisen
  3. Kylen
  4. Teven
  5. Kaffebryggaren
  6. Lampor
  7. Radion
  8. Brödrosten
  9. Rakapparat
  10. Frysen

Hur många kommer du på? Nu när jag ser min lista kom jag på att jag måste kontakta elektriker i Ystad eftersom spisen börjat krångla en del. Det kanske är dags att installera en ny. De får kolla på den först innan jag bestämmer mig! 

2 Feb 2022