Bästa sångtipsen för att lära dig sjunga din favoritlåt

Det är rätt många som kan sjunga en låt bra, så länge man hör originalsången och artisten samtidigt. Men för många går det inte att göra det om man ska sjunga den helt själv. Det kan vara att man ska sjunga med bara musiken som bakgrund, i karaoke som man märker att det inte alls går så bra som man trodde. Det man kan börja med att göra är lyssna och härma originalsången med en sångare eller sångerska som sjunger låten du vill lära dig. Du kan ta fram texten, en enkel sökning på Google brukar göra att du hittar den. Lär dig melodin först och sedan så sjunger du igenom hela sången rakt igenom tills du tycker du kan den någorlunda. Härma sedan fras för fras, sjung först tillsammans med sångaren, stäng sedan av och härma, lyssna och upprepa tills du tycker att frasen låter bra, och så tar du dig igenom sången på det sättet, eller åtminstone den första versen och refrängen. En bra och effektiv inlärningsmodell är att dela upp sången i mindre delar och lära dig sången steg för steg.

Sjunga själv

Att lära sig sjunga sången utan sångaren eller sångerskan, det kan göras genom att du hittar en bra karaoke-tjänst. Det finns några olika att välja på. Det kan även finnas på Youtube. Nu är det även dags att du hittar din egen tonart. Du kanske inte kan sjunga lika högt eller lågt som originalet, men det gör inget så länge du hittar rätt i melodin. 

När du börjar kunna låten bra, är det dags att fokusera på dina känslor. Vad betyder låten för dig? Vad ser du för bilder, vad väcker den för känslor? Gå in i känslorna och bilderna som sången väcker i dig och var med i hela kroppen när du sjunger. Undvik att stå som en stel pinne!

För att bli riktigt bra på att sjunga låten, sjung själv till den instrumentala versionen samt lär dig texten utantill! Du kan lära in den bit för bit om det är svårt att ta hela på en gång. 

Testa även att spela in dig själv, så kan du lättare höra vad det är du måste förbättra.

4 Nov 2020